2959912
2959913
ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ
2959914
Η αξία του αυγού
Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελεί τις μόνες πλήρες φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για πλήρη ισορροπημένη δίαιτα. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο ορο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.
2959915
Πρωτεΐνη
Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγων είναι μεγαλύτερη από αυτή του γάλατος, του κρέατος των φασολιών και του σολωμού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεϊνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεϊνες ενός άντρα και το 14% μιας γυναίκας.
2959925
Λίπος
Από τα 5 γραμ. λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλο μέγεθος μόνο το 1,5 γραμ. είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται στα 190 γραμ. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες.
Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών Είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λιπαρά.
2959922
Μέταλλα και βιταμίνες
Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως άνω κάτω. Ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη α, νιασινη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικο οξύ (βιταμίνη Β5), φολικο οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.
2959924
Αντιοξειδωτικά
Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Τα ισχυρά καροτενοειδη που βρίσκονται στην λέκιθο του αυγού παρέχουν προστασία Στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.
2959923
Χολίνη
Η χολίνη βρίσκεται κυρίως στα αυγά. Οι έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα το συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή του.
Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.
2959920
2959889
NEWSLETTER